Følelser

Evnen til å sette ord på, kjenne igjen og håndtere egne og andres følelser er grunnstenen i en god psykisk helse. Dette er noe man kan lære seg.

Alle aldre

Hvordan møter man barns følelser?

Alle foreldre har nok bedt barnet sitt slutte å gråte, eller å ikke være så sint noen ganger. Det kan være vanskelig møte barns følelser på en god måte, men det er gjerne bare litt øvelse som skal til.

Les om Hvordan møter man barns følelser?

9-14 år

Sinne

Sinne er en nyttig og energigivende følelse. Men når sinne kombineres med andre følelser, eller med aggresjon, kan man fort miste kontrollen. Slik hjelper du barnet ditt å håndtere sinne.

Les om Sinne

3-6 år

Den utrolige seksåringen

Fysiologisk vokser seksåringen mye, og psykologisk sett står barnet ovenfor mange utfordringer. Seksåringen er både en urolig og en utrolig tid.

Les om Den utrolige seksåringen

Alle aldre

Ikke la barna velge

Å skulle velge lag i gymmen eller gå sammen to og to oppleves svært stressende for et barn. Vi at vi voksne tar ansvar for dette skaper vi trygghet i gruppa.

Les om Ikke la barna velge
?

14-18 år

Flink pike og helt utslitt

Foreldrene er bekymret for datterens negative tanker. Hun jobber alt for mye med leksene og setter selv skyhøye krav til egne resultater på skolen.

Les om Flink pike og helt utslitt

Vi svarer på dine spørsmål

Vi besvarer alle typer henvendelser, hverdagslige utfordringer som søvn og grensesetting til mer alvorlige som for eksempel mobbing og sorg.

Rådgiving
Les om Vi svarer på dine spørsmål
?

Alle aldre

Skadelig for barna?

Mor kan bli veldig utagerende i diskusjoner. Far har vondt av barna når det skjer, og lurer på hvordan han kan forsikre seg om at barna har det bra.

Les om Skadelig for barna?
?

9-14 år

Ensom og lei seg

Sønnen sliter med å få venner og er ofte lei seg. Han er åpen med mor om dette, men hun synes noen ganger det er skremmende og vet ikke helt hvordan hun skal hjelpe ham.

Les om Ensom og lei seg
?

3-6 år

Bekymret for døden

Sønnen er en livsglad gutt på tre år, men den siste tiden har han blitt veldig opptatt av døden. Foreldrene er bekymret, og lurer på hvordan de skal møte ham i dette.

Les om Bekymret for døden

Alle aldre

Skuffelse

Det kan være vondt å se at et barn blir skuffet, men å det er ikke farlig. For at barnet skal lære seg å takle motgang er det viktig at du er der for barnet og lar det kjenne på følelsen, uten å løse problemet.

Les om Skuffelse

14-18 år

Ungdom og grenser

Grenser er like viktig for ungdom som for yngre barn, men det er ikke alltid like lett å vite når man skal sette grenser og når man bør slippe kontrollen.

Les om Ungdom og grenser

Alle aldre

Når noen dør

Når noen i familien dør, snus livet på hodet både for voksne og barn. Oftest klarer man å støtte hverandre innad i familien, men av og til trenger man hjelp fra noen utenfra.

Les om Når noen dør
?

9-14 år

Bekymret for eget sinne

Niåringen forteller foreldrene at hun av og til får en sterk lyst til å si stygge ting, eller gjøre stygge ting med lillebroren. Hun sier at hun tror hun er syk i hodet eller gal.

Les om Bekymret for eget sinne

9-14 år

Problemsinne

Noen barn blir voldsomt sinte over det andre synes er småting. Alle barn med et voldsomt sinne trenger hjelp fra voksne til å forstå sinnet sitt, og finne måter de kan håndtere det på.

Les om Problemsinne

3-6 år

Angst hos små barn

Noe angst er helt naturlig hos små barn, men hvordan voksne håndterer barnets angst har allikevel stor betydning for hvordan den utvikler seg.

Les om Angst hos små barn

Alle aldre

Sorg

Barn og voksne har ulike forutsetninger for å håndtere sorg. Derfor er det viktig at vi voksne hjelper barna gjennom prosessen, slik at barna bearbeider sorgen og lærer å mestre smerten.

Les om Sorg

6-9 år

Å snakke om følelser med barn

Barn trenger hjelp til å sette ord på, og å kjenne igjen følelsene sine. Det kan oppleves vanskelig hvis du ikke har så god trening i dette selv, men stort sett er det bare litt trening som skal til.

Les om Å snakke om følelser med barn