Problemsinne

Noen barn blir voldsomt sinte over det andre synes er småting. Alle barn med et voldsomt sinne trenger hjelp fra voksne til å forstå sinnet sitt, og finne måter de kan håndtere det på.

OPPTRER OFTE: Dersom det voldsomme sinnet opptrer daglig eller ukentlig over tid, kan det være snakk om problemsinne. (Foto: colourbox.com)

Problemsinne er et sinne som tennes alt for fort av alt for små ting. Samtidig kommer det til uttrykk i alt for sterke handlinger. Det er med andre ord ikke bare lunten som er for kort, sprengstoffet er også for kraftig.

Hos de minste barna er det umulig å skille på problemsinne og vanlig sinne. Undersøkelser viser faktisk at toåringer er den mest aggressive gruppen i befolkningen. Det er vanlig at en treåring kaster seg hylende på gulvet i butikken fordi han eller hun ikke får is på en mandag, men om en niårig gjør det vil dette falle inn under problemsinne. I den alderen har barn stort sett lært seg å håndtere sinnet sitt med konstruktivt.

Alle kan få en kort lunte dersom de har sovet lite, er sultne eller har en dårlig dag. Dersom det voldsomme sinnet opptrer daglig eller ukentlig over tid, kan det være snakk om problemsinne. Sinnet kan være så kraftig at det påvirker hele familien, og det kan gjøre det problematisk for barna å få venner. Med litt større barn er det derfor viktig å snakke om at det er lov å bli sint, men at man må lære seg å uttrykke sinnet sitt på måter som er i orden for menneskene rundt dem.

Les også: Hvordan snakke med barn som har det vanskelig?

Undersøk omgivelsene

Du har sikkert merket at du selv har lettere for å bli sint eller hissig dersom du har en stressende situasjon på jobben. Det samme gjelder for barn.

Undersøk hvordan barnet egentlig har det de stedene han eller hun oppholder seg i hverdagen, som skolen, sammen venner og på fritidsaktiviteter. Kanskje er det noe her som stresser barnet, som kan utløse sinnet. Tenk gjennom om barnet har en god blanding av skole og fritid, mosjon og ro, alenetid og sosialt samvær. Undersøk også om banet sover nok. Til slutt kan det være nyttig å tenke gjennom om han eller hun har tilstrekkelig tilgang på trygge voksne i hverdagen.

Om du finner noe som plager barnet kan dere tenke på mulige løsninger sammen. Allikevel er det ikke sikkert du finner noe spesielt. Da gjelder det å ikke spekulere for mye. Noe ganger er det bare ikke noe klart svar på hvorfor barnets sinneutbrudd er så sterke.

Jobb med sinnet, ikke med barnet

Problemsinnet kan virke inn på barnets oppfatning av seg selv. De vet godt at det ikke er greit å bli så sint, men de klarer ikke gjøre noe med det, og kan få en oppfattelse av at det er dem som person det er noe galt med. Det gå ut over selvfølelsen.

Vær derfor forsiktig med hvordan du ordlegger deg. Barnet har problemer med å kontrollere sinnet sitt, det er ikke et aggressivt barn. Det er ikke barnet som må jobbes med, men sinnet. Vis at dere er sammen om dette. Det er dere mot sinnet. Snakk om at noen ganger kan jeg kontrollere sinnet, og noen ganger kontrollerer sinnet meg. Det styrker barnets forståelse av at vi selv kontrollerer handlingene våre.

Les mer: Hvordan møter man barns følelser?

Skyld

Et heftig sinneanfall kan oppleves som å tape kontrollen over deg selv. Det kan både være skremmende, og gi en følelse av usikkerhet og hjelpeløshet. Dette er vanskelige følelser å kjenne på. En vanlig måte å håndtere det på er å prøve å skyve skylden over på noen andre. Om den du slo selv var skyld i det gir det gjerne en følelse av kontroll. I tillegg slipper man å kjenne på de vonde følelsene ved å ha gjort noen andre vondt.

Om barnet alltid opplever at det er noen andre som har skylden bør du la diskusjonen om skyld ligge. Å alltid ha skyld i bråk som oppstår vil gå utover barnets selvfølelse. En slik situasjon vil også sette deg opp mot barnet, når man heller burde jobbe med «oss mot sinnet».

Det viktige er at barnet lærer om ansvar. En situasjon kan være andre sin skyld, fordi de opptrer provoserende. Men det er barnets ansvar å velge hvordan det vil reagere.

Barnet vet godt at det er feil å slå eller å si stygge ting til andre. Fokuser heller på hva som gikk galt, og hva dere kan gjøre med det. «Jeg lurer på om du ble veldig sint, eller midt i mellom.» «Hvordan kan jeg se forskjell på litt sint og veldig sint?» «Hva annet kan du gjøre når du er veldig sint?»

Søk hjelp

Problemsinne er ofte vanskelig å håndtere for foreldre. I mange tilfeller blir situasjonen veldig fastlåst, og man kommer ikke ut av den vonde sirkelen.

Problemsinne 1

Boktips til deg som vil hjelpe barn som har sinneutfordringer

I serien Psykologi for barn: «Sint på alt og alle» for alderen 4–8 år, og «Vinn over sinnet» for alderen 9–13 år.