Sorg

Sorg dukker gjerne opp når man har mistet noe, eller er på vei til å miste noe som betyr noe for deg. Følelsen er kanskje mest åpenbar rundt tap av relasjoner, men du kan også sørge når du innser at du mister en mulighet, en drøm, håp, eller noe annet om betyr mye for deg.

Barn kan av og til reagere irrasjonelt når de sørger. De kan le eller bli sinte, sparke og slå. De kan fortelle makabre vitser eller oppføre seg krevende. Slike reaksjoner er en måte å beskytte seg selv på. Følelsene kan bli så sterke og ubegripelige at barnet ikke klarer å håndtere dem på annen måte.

Hvordan føles det?

For oss voksne kan sorg føles som et tomrom i magen, en lengsel, en klump i halsen eller følelsen av at du holder på å begynne å gråte. Følelsen kan være kort og forbigående, eller en dyp fortvilelse.

Barn opplever gjerne sorg som…

Når blir sorg problematisk?

Noen tips:

  • snakk sammen om hva barnet føler når de opplever tristhet. På denne måten lærer de seg å

Relatert

Barn i Norge 2019

Samspill mellom individuelle forhold og miljø rundt et barn påvirker hvordan vår identitet formes. Det er mange forhold som virker inn på vår identitetsutvikling. Samspill mellom individuelle forhold og miljø rundt et barn påvirker hvordan vår identitet formes. Mest utsatt for utvikling av en negativ oppfatning av seg selv, har barn og unge som opplever […]

Les om Barn i Norge 2019

Ung i NAV

I rapporten «Ung i NAV» forteller ungdommer om sine erfaringer med kontakten med NAV, på godt og vondt.

Les om Ung i NAV

Lære for livet

Det er mange meninger om hva en god skole er, men hva mener elevene selv?

Les om Lære for livet

Penga og livet

Hvordan oppleves det for et barn å være fattig i verdens rikeste land? I dette heftet forteller barn og unge hvordan fattigdom påvirker deres oppvekst.

Les om Penga og livet

Skriv for livet

Hva gjør hverdagen vanskelig når man har en mamma eller pappa som er psykisk syk, eller ruser seg?

Les om Skriv for livet

Kjære mamma og pappa

"Et skilsmissebarn er et normalt menneske med to hjem", sier Marte 15 år. I dette heftet forteller barn hvordan skilsmisse oppleves for dem.

Les om Kjære mamma og pappa