– Det handler om å ta regien i eget liv!

ANNONSE

Familiekontakt Anders er skuespiller. På Stine Sofie Senteret har han en av de viktigste rollene hittil i livet: – Deltakerne har opplevd noe vondt. De kan velge å bli værende i fortiden eller finne en vei videre i livet. Det skal vi hjelpe til med på senteret.

Tekst: Eva Kvelland Foto: Eva Kvelland

Sammen med daglig leder Kristin Stokke forteller han at verdens første kurs- og mestringssenter for volds- og overgrepsutsatte barn har ansatte helt utenom det vanlige.

– Sammensetningen av mennesker som jobber her er noe av det som gjør oss så unike. Jeg er utdannet skuespiller. Likevel er det plass til meg på Stine Sofie Senteret, sier Anders, og forteller hvorfor han søkte.

– Jeg har alltid vært interessert i mennesker. Er nysgjerrig på hva det er med folk, hvorfor de gjør som de gjør, hva historien deres har formet dem til å bli, og – for noen – hvilke valg de kan ta for å endre historien sin.

To mulige veier videre

Kristin Stokke, FOTO: Stian Herdal

Siden høsten 2016 har over 1000 volds- og overgrepsutsatte barn hatt opphold på senteret, sammen med sine trygge voksne. Kristin Stokke forteller at uka i Grimstad handler mer om det som ligger foran familiene, enn det vonde som ligger bak dem.

– De trenger ikke snakke om det de har opplevd. Det vi gjerne vil snakke om er hvordan de har det nå, og hvordan de kan ha det senere. Det er det vi kan påvirke!

Anders forteller at undervisningen for barna handler om at de skal forstå seg selv bedre, og at de prøver å tilby opplevelser som kan endre oppfatningen de har av verden.

–Jeg pleier å tenke at det kan gå to veier: Enten kan de bli værende i det de har opplevd, eller så kan de gå fremover. En viktig del av jobben vår er å hjelpe dem med å ta regien i eget liv. Det handler om å anerkjenne det som har skjedd, men samtidig tenke: Ok, men nå er jeg her; hvordan vil jeg ha det nå?

Et blikk fra kokken

Barna som kommer til Stine Sofie Senteret er forskjellige. De har ulike opplevelser, reagerer ulikt og har ulikt syn på verden rundt seg. Noe går likevel igjen hos flere. Et eksempel er barn som tenker at alle menn er skumle og farlige.

– Når familiene søker om opphold, så må de sende med et følgeskriv fra en fagperson som kjenner familien og historien deres. Dersom et barn er skeptisk til menn, så står det ofte der. Det gjør at vi kan ta hensyn, men vi prøver også å gjøre noe med det. Har du møtt én slem mann, så trenger du kanskje å møte dobbelt så mange som er snille, forteller Anders.

Han sier det ikke alltid er lett å si hva som utgjør en forskjell for de barna som kommer til senteret, og at det kan være alt fra det de lærer i undervisningen til de små øyeblikkene.

–Det kan for eksempel være et blikk fra kokken som lar deg delta i matlagingen, sier Anders, og forklarer at trygghet ikke er det samme for alle.

– Det finnes ingen oppskrift på hvordan vi skaper tillit og en trygg relasjon til et barn. Noen trenger tull og moro – og at det ikke er så alvorlig hele tiden, noen trenger støtte og samtaler, mens andre trenger at vi er rolige og tilstede. Noen blir tryggere av fysisk tilstedeværelse, mens andre blir negativt trigget. Vi må prøve oss frem.

Gratis og for hele landet

Kristin er stolt av det de har fått til på Stine Sofie Senteret, og håper at flere volds- og overgrepsutsatte barn skal få tilbudet i årene som kommer.

– Vi er et nasjonalt tilbud. Reise og opphold er gratis – både for barn, søsken og de trygge voksne. Tilbakemeldingene er fantastiske, både fra deltakerne og fra hjelpeapparatet. Vi ser at det nytter, og jeg har en drøm om at senteret skal være kjent for alle de som trenger det der ute.

Mange av deltakerne på senteret kommer tilbake til et opphold nummer to – også kalt et reopphold. Anders forteller at gjensynsgleden ofte er stor – både fra deltakere og ansatte.

– Det er veldig fint å se når de kommer tilbake, hvor trygge mange av dem allerede er. Fint å se at gutten som kanskje var utrygg og skeptisk til oss menn, nå møter oss med en klem. Da er det noe som fungerer!

Les mer og søk om opphold på www.stinesofiesenteret.no

Relatert

Møte med Litauiske foreldre

Voksne for Barn ønsker å styrke Øst-europeiske barnefamiliers tillitt til norsk barne- og familiepolitikk og å forbedre samarbeid med blant annet barnehager og skoler.

Les om Møte med Litauiske foreldre

Arendalsuka 2019

Program Kan økt livsmestringskompetanse redusere frafall i skolen? Dag: Onsdag Klokken: 12:15 Sted: Fafo-båten Facebook Vanskelig barndom = ung kriminell?Dag: Onsdag Klokken: 14:00 Sted: Torvet 2 (Kirkens bymisjon) Facebook Overgrep og sånt …Dag: Torsdag Klokken: 09:30 Sted: Arendal kino (Sal 3) Facebook Hva gjør klimaendringene med barns psykiske helse?Dag: Torsdag Klokken: 13:00 Sted: Arendal kino […]

Les om Arendalsuka 2019