Møte med litauiske foreldre

Voksne for Barn ønsker å styrke Øst-europeiske barnefamiliers tillit til norsk barne- og familiepolitikk og å forbedre samarbeid med blant annet barnehager og skoler.

Fredag 15. november inviterte Voksne for Barn, i samarbeid med den Litauiske ambassaden, litauiske foreldre til informasjonskveld og mottakelse i ambassaden. Formålet med mottakelsen var å styrke tilliten til norsk barne- og familiepolitikk, bedre samarbeidet mellom foreldrene og barnehage, skole, helsestasjoner og barnevern og orientere om de rettigheter og plikter foreldre i Norge har. Nærmere 50 foreldre deltok.

− Det er stor mangel på informasjon blant arbeidsinnvandrere som kommer til Norge, siden de ikke får tilbud om et introduksjonskurs slik som flyktninger får når de kommer hit. Dette merker vi spesielt godt hos barnefamiliene, forteller fagkoordinator i Voksne for Barn, Alina Wiese.

Mye misforståelser

Det kan være vanskelig å tilpasse seg en hverdag i Norge. Det å flytte til et nytt land er i seg selv en stor mental påkjenning. I tillegg kan manglende språkkunnskaper føre til misforståelser og stressende situasjoner, forteller Alina.

Dette gjør seg spesielt synlig blant barnefamilier. Selv om det ikke lenger er like mange som arbeidsinnvandrer fra østeuropa til Norge, er det fortsatt mange østeuropeiske familier som er bosatt her. De må på egenhånd søke info om hjelpeapparater, sosiale systemer og ulike samarbeid, som ofte ikke samsvarer med tilbudet i hjemlandet. Norske familier har ofte tette samarbeid med helsestasjon, barnehage, skole og andre instanser ved behov. For mange fra østeuropeiske land kan dette kjennes fremmed.

− Hvordan man oppdrar barna sine og hvilken kultur man tilhører henger gjerne tett sammen. I noen kulturer er det vanlig at hele familien deltar i oppdragelsen av barna, mens i andre kulturer er det kun foreldrene som bestemmer, sier Alina.

Hun tror dette kan resultere i at familier fra andre land kvier seg for å ta kontakt med ulike instanser i Norge.

Godt mottatt

Møtet på ambassaden er en del av Voksne for Barns informasjonsarbeid mot øst-europeiske foreldre, og organisasjonen har de siste årene holdt en rekke kurs for denne foreldregruppen.

Programmet bestod blant annet av foredrag fra Bufdir, Kirkens familievernkontor og fra Voksne for Barn. Innleggene ble godt mottatt, med stort engasjement fra salen.

− Vi er veldig fornøyd med både oppmøtet og tilbakemeldingene vi har fått på arrangementet. Nå vil vi vurdere å gjøre noe i samarbeid med flere ambassader, forteller Alina.

Spørsmål?

Alina Wiese

Fagkoordinator, utland Telefon: 488 94 113 E-post: alina.wiese@vfb.no

Alina Wiese

Relatert

Presentasjon

Les om Presentasjon

Ungt nettverk møtes digitalt

Kjenner du noen mellom 15 og 25 som har det litt vanskelig om dagen? Ungt nettverk vil nå gjennomføre samlinger over nett.

Les om Ungt nettverk møtes digitalt

Strakstiltak for å begrense koronasmitte

Økt smittefare og hevet beredskapsnivå fører til alle Voksne for Barns arrangementer og samlinger utsettes på ubestemt tid.

Les om Strakstiltak for å begrense koronasmitte

Arendalsuka 2019

Program Kan økt livsmestringskompetanse redusere frafall i skolen? Dag: Onsdag Klokken: 12:15 Sted: Fafo-båten Facebook Vanskelig barndom = ung kriminell?Dag: Onsdag Klokken: 14:00 Sted: Torvet 2 (Kirkens bymisjon) Facebook Overgrep og sånt …Dag: Torsdag Klokken: 09:30 Sted: Arendal kino (Sal 3) Facebook Hva gjør klimaendringene med barns psykiske helse?Dag: Torsdag Klokken: 13:00 Sted: Arendal kino […]

Les om Arendalsuka 2019