Hjulpet av et voksent blikk

Etter at Sandra møtte miljøarbeider Olaug, ble livet bedre å leve. Nå går Sandra jobbsøkerkurs, og drømmer om å bli bartender.

‒ Jeg har en klump i magen, sier Sandra Nordøy (19) fra Mosjøen i Nordland.

Det koster krefter å fortelle, men i løpet av den neste timen går alt bare fint. Sandra sitter på morgenkafé på Kulturverkstedet sammen med Olaug Søyland, miljøarbeideren ved Mosjøen videregående skole som så eleven fra nabokommunen Leirfjord, da hun trengte det som mest. Fremdeles kan dagene være tøffe, men de er til å hanskes med. Livet ser ut til å ta ei god retning. Uten et våkent, voksent blikk på skolen kunne alt vært annerledes.

‒ Jeg opplevde en knekk da foreldrene mine ble skilt i 2006. Jeg flyttet mye fram og tilbake og fikk aldri gode vennskap, ettersom jeg ikke visste når jeg måtte reise igjen, forteller Sandra, som vekslet mellom Mosjøen, Leirfjord og et halvt år ved Røvika ungdomssenter utenfor Fauske. Skoledagene var et slit for jenta som ble adoptert fra Romania som ettåring.

‒ Det var mye «gærnskap», jeg klarte ikke å konsentrere meg. Jeg var ofte hos rektor, som ga meg mye støtte. En gang begynte hun å gråte på kontoret fordi hun brydde seg sånn om meg, sier Sandra.

Med ujevne mellomrom treffes de tilfeldig i Mosjøen.

‒ Da blir det en prat og en klem, sier Alice Jenssen, rektor ved Tverlandet skole i Leirfjord. 

Sandra valgte å gå restaurant- og matfag. En ellers vanlig dag i 2012 var Olaug Søyland innom klassen for å presentere Brua, en del av elevtjenesten der døra alltid er åpen, blant annet inn til rådgivere, helsesøster og en hybelkontakt. Elevtjenesten holder også åpen elevstue hver onsdagskveld. Der er det varm mat, sosialt samvær og leksehjelp. Sandra tror det var den tilfeldige dagen at hun og Olaug snakket sammen for første gang.

‒ Etter hvert fortalte hun meg om Ungt Nettverk.

Nettverket arrangeres av Voksne for barn, hvor Olaug selv er engasjert som frivillig. 

- I fjor var jeg i regi av Ungt Nettverk på fotokurs i Bærum, og i år deltok jeg på kurs i digital historiefortelling, på Tromøya utenfor Arendal. Det var skummelt å fortelle historien min i en mikrofon, men det gikk fint. På fotokurs lærte vi blant annet å fortelle historier med bilder. Jeg fotograferte en hjerteformet telysholder. Et hjerte er så mye. For eksempel frihet, kjærlighet og sorg, sier Sandra.

Olaug liker det hun hører.

‒ Jeg foreslo deltakelse i Ungt Nettverk til elever som jeg så kunne ha bruk for det. Det gjør jeg fortsatt. Men du var skeptisk, sier hun til Sandra, som smiler og nikker. Skepsisen forsvant fort.

‒ Det har gjort stor forskjell. Jeg har møtt mange hyggelige mennesker og forstått at også jeg kan være til hjelp. Det er fin ettertanke, sier Sandra.

 

Olaug røper en hemmelighet.

‒ Vi skal starte Ungt Nettverk i Mosjøen. Det er bare et spørsmål om tid, sier miljøarbeideren, som hadde verdens mest gyldige grunn til å være fem minutter for sein til møtet vårt. Olaug hentet og kjørte en hybelelev til skolen.

‒ Vi har tilbud om vekking og en telefonprat om morgenen. En liten «pep» for å komme seg av gårde, sier Olaug.

Poenget er alltid å gjøre så godt man kan.

‒ Dessverre er det elever vi ikke når. Det er ikke alltid enkelt å se på en person om han eller hun sliter. Men alle skal vite at vi er der, sier Olaug, som tidligere jobbet i butikk.

‒ Etter stengetid tenkte jeg aldri på genserne jeg ikke fikk ryddet i. Dette er helt annerledes. Elevene får en plass i hjertet, også etter at de har sluttet hos oss. Jeg kan legge meg om kvelden og tenke på Sandra eller en annen. Og heldigvis kan vi snakkes på Facebook, sier Olaug. 

Vi kjører Sandra til Mosjøen ressurs- og kompansesenter, der jobbsøkerkurset holder hus. Snart venter over 20 ukers opphold i bedrift, og så får tida vise. En fysisk skade gjør det vanskelig å stå mye gjennom en hel arbeidsdag, men Sandra tror hun skal trosse smertene, og i hvert fall gi drømmen en sjanse.

‒ Jeg har lyst til å bli bartender. Det er artig å jobbe med kunder, sier Sandra, som tar vakter på Kulturverkstedet. Tidligere har hun hatt sommerjobb samme sted.

‒ Jeg har fått gode tilbakemeldinger. Det betyr mye, sier Sandra, og går ut av bilen. Kursdagen venter, og i januar blir det nytt treff i regi av Ungt Nettverk. Turen går til Hurdal.

‒ Nå har jeg ikke klump i magen lenger, sier Sandra Nordøy fra Mosjøen.

Neste samling i Ungt Nettverk er i januar

Slik kan du engasjere deg i frivillig arbeid i Voksne for Barn