Et fristed

Et fristed

Etter tips fra en lærer ble Patrick med i Ungt nettverk, en møteplass for ungdom som lever med belastninger hjemme.

– Her kan jeg slappe av og være meg selv. Jeg slipper å være med på det skuespillet andre tenåringer vil at jeg skal være en del av, forteller Patrick.

Patrick har vært med i Ungt nettverk i Oslo siden høsten 2016. For ham har Ungt nettverk blitt et fristed der han får være sammen med andre ungdommer som har en vanskelig hjemmesituasjon.

– Man møter andre unge som har opplevd lignende situasjoner som en selv. De forstår deg og aksepterer deg for den du er. Ingen dømmer deg og du kan være deg selv. Også blir man kjent med masse nye folk, sier Patrick.

Tipset av lærer

Det var Patricks lærer, Anne-Lene Viken, som tipset ham om Ungt nettverk. Hun fikk et medlemsskap i Voksne for Barn av bestemoren sin en gang på 70-tallet, forteller hun, og det var slik hun fikk kjennskap til Ungt nettverk. Hun har i mange år oppfordret unge som sliter å til å benytte seg av tilbudet. 

– Ungdommene våre møter vanvittig mye press fra alle kanter, samfunnet, foreldre, lærere og medelever. De som ikke har det så greit hjemme heller har ofte ingen fristeder, der de kan slappe helt av og være seg selv. Langt flere enn vi tror har en tung sekk med ugreie erfaringer fra sin korte livsreise, forteller Viken.

Over tid har hun sett hvor mye tilbudet har betydd for elevene hennes, og hun tror det handler mye om at her kan de være seg selv, og at noen ser dem.

– Ungdom er en så utsatt gruppe. Jeg husker godt hvordan det var selv. Alle vil ha barn, men ingen vil ha ungdommer. Jeg tror ingen av ungdommene mine har angret på at de har blitt med. De har vunnet utrolig mye på det alle sammen, og de får brukt erfaringene sine til noe positivt. De har blitt kjent med flotte mennesker fra hele Norge, og lært mye. Men det aller viktigste er kanskje at de har fått ro og mulighet til å bli bedre kjent med seg selv, sier Viken.

En av de tidligere elevene hennes foreleser i dag for fagpersoner og for elever i hele landet, en annen sto nettopp framfor hele skolen og fortalte om hva Ungt nettverk er. Det gjør Viken stolt.

– Bare de får sjansen til å vise det hvor mye som bor i dem, bare noen tar dem på alvor, bare noen lar dem være seg selv. Å ha et sted der de ikke trenger å prestere noe som helst, og samtidig bli tatt på alvor, er utrolig styrkende for unge som kanskje lenge har sett på seg selv som verdiløse.

Får være litt barn igjen

Ungt nettverk finnes i Oslo, Bergen og Mosjøen, og gjennom året har de jevnlig lokale samlinger. I tillegg treffes ungdommene fra hele landet to ganger i året. Samlingene har fokus på et helsefremmende perspektiv, altså på hva som er viktig for å ha det bra når en har utfordringer i livet, og innholdet for hver enkelt samling bestemmes av deltakerne, men koordineres av en voksenperson fra Voksne for Barn.

– Man trenger ikke gjøre så forferdelig mye. Som regel er vi med på ulike aktiviteter og spiser god mat. På samlingen i desember for eksempel hadde vi juleverksted. Også danset vi, eller jeg var ikke med på det, da. Ellers lekte vi gjemsel – man får være litt barn igjen. Vi jobbet også i grupper med verdiene til Voksne for Barn og snakket om hva som er viktig for å oppleve disse når man møter fagpersoner i for eksempel barnevernet, forteller Patrick.

Neste samling for ungdom fra hele landet er i Bergen i juni. Patrick var ikke i tvil om at han ville være med denne gangen også.

Hva gleder du deg mest til?
– Møte en del av folka jeg møtte sist. Jeg gleder meg også til å dra til Bergen for første gang. Også gleder jeg meg til aktivitetene og til lek og moro.


Ungt nettverk er i regi av Voksne for Barn og drives av unge som selv har erfaring som pårørende. Du kan lese mer om Ungt nettverk her.

Neste samling for hele Ungt nettverk er helgen 16.-18. juni, i Bergen. Alle utgifter (reise og opphold) dekkes av Voksne for Barn. Påmeldingsfrist: 12. mai.

Har du spørsmål om samlingen eller om Ungt nettverk, kan du ta kontakt med Katrine Lølandmail eller telefon: 92 81 99 88.

 

Følg Ungt nettverk på Facebook

Følg Ungt nettverk på Instagram