Engasjerende samling

Engasjerende samling

Følelsen av å være med på noe viktig, det var stemningen som dominerte blant deltagerne på Ungt nettverks seminar om inkludering og utenforskap.

Varmen har fått et plutselig gjennombrudd, og gjort de siste dagene i april om til sommer. Uteplassen på Månefisken ved Akerselva i Oslo er proppfull av mennesker med solbriller. De fleste er unge. Til og med et par elever i russedress har tatt pause fra feiring og skole for å få med seg dagens happening: Ungt nettverk inviterer til stormøte om det de kan aller best, nemlig samhold.

Deler erfaringer

Nettverket er Voksne for Barns tilbud til unge pårørende, et sosialt tilbud til ungdom mellom 14 og 25 år som deler erfaringer med rus eller psykiske problemer i familien. Nå fyker nettverksbyggerne rundt i sorte hettegensere, mens de gjør de siste forberedelsene til den dramatiske starten på seminaret. Under veiledning av forfatter Heidi Maria Kriznik har ungdommene skrevet sterke, personlige tekster som de skal framføre. Lysene slukkes, og Maria Isabell Tryggvason Einvik hever stemmen: «Jeg føler meg som et usynlig barn; gjennomsiktig, uten verdi, lett å erstatte.» Lavmælt følger Malin Olsen etter: «Jeg ønsket meg en mamma. Jeg ønsket meg en pappa. Jeg ønsket meg en familie. Jeg ønsket meg selvtillit. Jeg ønsket meg en drøm. Jeg ønsket meg en venn for livet. Jeg ønsket meg en framtid.» Det fortsetter: «Jeg fikk en far, ikke en pappa. Jeg fikk en mor, ikke en mamma. Jeg fikk en familie, men vi står ikke samlet.»

Økt selvtillit

Både Maria og Malin er aktive medlemmer i Ungt nettverk. Malin Olsen er nettopp fylt 19 år, og for veteran å regne. Hun ble med allerede som fjortenåring.
- Jeg kom inn via barnevernet. Det er vel det eneste barnevernet har hjulpet meg med, sier hun
- Og hva har nettverket betydd for deg?
- Veldig mye. Å være med i Ungt nettverk har gitt meg selvtillit. På grunn av Voksne for Barn tør jeg å rekke opp hånda i timene nå. Jeg tør å holde foredrag. Det turde jeg ikke før. Jeg merker også at jeg er blitt mye bedre til å formulere meg. Ikke fordi vi øver på det på samlingene, men vi blir oppfordret til å fortelle, sier Malin Olsen. Hun legger til:
- Ungt nettverk er det eneste stedet jeg føler meg ordentlig hjemme.

Maria Einvik er glad årets seminar handler om nettopp inkludering og utenforskap. Bitching står også på møteplanen:
- ... og det er jo veldig aktuelle temaer i vår alder, sier hun.
- Jeg håper folk tar med seg det de ser og hører videre.
Maria gikk på Mosjøen videregående, og livet var tøft, da en i miljøtjenesten skulle på møte hos Voksne for Barn i Oslo. Maria ble med nedover. Siden har hun vært en del av Ungt Nettverk. Ettersom hun bor i Bodø, kan hun bare delta på et par-tre møter i året. Likevel har det vært viktig for henne.
- Nettverket har fått meg til å åpne meg mer, sier Maria.
- Og jeg sliter med mye sosial angst.

Vendepunktet

Det skulle man ikke tro. Maria er arrangementets stødig konferansier, og leder oss målbevisst videre i programmet. Neste taler er Susanne Førde, frivillig i Voksne for Barn. Det hun skal fortelle får utløp i den desperate tittelen som blinker på lerretet bak henne; «Hva får deg til å tro at du er bedre enn meg?» Susannes vitnesbyrd er en historie om å bli mobbet.
- Fra mobbeoffer til mobbeoverlever, sier hun selv.
- Jeg vokste opp i en liten bygd i Haugesund, i en kommune hvor det «ikke fantes mobbing». Da jeg sa ifra om hvordan jeg hadde det, fikk jeg høre at det var innbilning, eller overdrivelse.
Årevis med mobbing førte til spiseforstyrrelser, selvskading, selvmordsforsøk. Vendepunktet, forteller Susanne, kom da hun som 17-åring måtte velge mellom liv og død. Ungjenta slo i bordet, hun hadde bestemt seg:
- Jeg kunne dø som mobbeoffer, men da ville mobberne vinne.

Rollemodeller

De fleste som er tilstede kjenner på en klump i brystet, også neste kvinne i foredragsrekka. Ingrid Grimsmo Jørgensen er pedagog med særlig interesse for, og kompetanse på, mobbingen. Full av energi nærmest danser hun rundt på scenen. Ingrid er engasjert og til tider provoserende påståelig når hun legger mye av ansvaret for barns mobbing på hjem og foreldre. Fra ordtette plansjer serverer hun nye fakta om mobbing; hva det er, hvilke mekanismer som inntreffer når noen mobber og ikke minst, hvordan vi skal ta knekken på det.
- I serier som Paradise Hotell, One Tree Hill og Gilmore Girls er det fram mye baksnakking og manipulasjon. I seg selv er de ikke skadelige for barn å se på, men vi som foreldre må være bevisst hvordan vi forholder oss til slike serier. Hva synes vi om den slags oppførsel? Husk at vi rollemodeller, formaner Ingrid. I neste øyeblikk har hun tatt livet av in-begrepet «skjult mobbing».
- Stillhet, ironi, himling, utfrysing - vi ser det alle sammen, ikke sant? Det er ikke sant at det foregår i det skjulte.

Pedagogen avløses av den selvutnevnte «relasjonshøvdingen» Francois Elsafadi, en mann med livserfaring utenom det vanlige: Født i en palestinsk flyktningeleir, familien flyktet via Tyskland til Norge, Francois tok omveien om økonomiutdannelse «for å bli millionær», før han endte i brorens firma «New Page» - som rollemodell. Presentasjonen hans er full av private familiebilder, Francois byr på seg selv og blir møtt med velvillig latter.
- En motivator på slutten av dagen, kommenterer Gro Kristiansen i Voksne for Barn.

Glad for oppmøtet

"Sjefen" for arrangementet er litt sliten, men mest fornøyd, når seminaret tikker mot slutten. Gro er fagkoordinator og jobber nesten fulltid med Ungt nettverk, og forteller at hun ofte har med seg en eller to av ungdommene når hun reiser rundt for å informere.
- De unge drar ikke av sted på egenhånd, de er aldri overlatt til seg selv, sier Gro.
- Vi er opptatt av at det de unge skal ivaretaes når det formidles viktig erfaringsbasert kunnskap.
Med sola over et skrått smil sier Gro at i dag er hun aller mest glad for oppmøtet:
- Særlig for at det kom så mange unge.
- Arrangere dere ofte slike seminarer?
- Dette er andre gangen. Sist det skjedde, var for et par år siden, sier Gro Kristiansen, og fyrer av et halvt løfte sånn på tampen av dagen:
- Vi skal prøve å få det til videre også.