Å skape gode barndomsminnerÅ skape gode barndomsminnerDenne høsten fikk ungdom fra Lofoten og Steigen en ekstra fin ferie, da engasjerte voksne i Steigen lokallag arrangerte aktivitetscamp.

- Vi har et veldig bra friluftsområde her i Steigen. Høstferien er ei fin tid for å være ute med ungene, sier Rose-Mari Moen engasjert. 

Rose-Mari Moen er leder i Steigen lokallag som i år har arrangert aktivitetscamp for ungdom i høstferien. Hun har bestandig engasjert seg for barn og ungdom. I tillegg til å ha fem egne barn, har Rose-Maris hjem fungert som fosterhjem i over 20 år. Hun er lærer og spesialpedagog og har også jobbet med ungdom hele yrkeslivet. For Rose-Mari og resten av lokallaget er fritid med barna viktig. 

- På campen både overnatter vi og spiser frokost og middag sammen. Når man holder på noen timer ilag med baking eller mekking blir det tid og rom for de små og gode samtalene med barna, sier Rose-Mari. 

Kvalitetstid med voksne 

Høst-campen ble holdt i et tilrettelagt friluftsområde ved havet med både Lavvo, ildsted, flytebrygge, trampoline, kano og robåt, alt laget av naturlige råvarer som tre og stein. Området ble i sin tid bygd av elever som deltok i et prosjekt for skoletrøtt ungdom og fungerer i dag som et viktig sted for alt fra barnebursdager til aktivitetscamper og familieutflukter.

Ideen om en camp har vært der siden lokallaget for et par år siden arrangerte en større sommerleir i området. Leiren ble en kjempesuksess med over 50 deltakere som var samlet til aktiviteter i åtte dager. Når lokallaget nå skulle arrangere en høst-camp valgte de å fokusere på noen få ungdommer som kanskje hadde litt ekstra behov for ferie. Gjennom barneverntjenesten i kommunen og nabokommunen plukket de ut noen som trengte litt kvalitetstid sammen med trygge og engasjerte voksne.

Ser ringvirkninger 

Denne høstferien fikk blant annet unge asylsøkere fra Lofoten gleden av å delta. Deltakerne på campen kunne velge mellom temaer som baking, mekking, forming og forskjellig friluftslivsaktiviteter. Skal vi tro Rose-Mari er det ikke aktivitetene i seg selv som er det viktigste, men kombinasjonen av aktivitet og sosialt samhold. 

- Vi kan tenke oss at for eksempel flyktningbarn har vært gjennom noen traumatiske opplevelser og har mange vonde minner, men at vi gjennom campen kan bidra til gode opplevelser og kan gi noe som de kan ta med seg, sier Rose-Mari.

Lokallaget i Steigen ønsker å være med å bidra til gode barndommer, og mener de fort kan se ringvirkninger av aktivitetene de setter i gang. Rose-Mari forklarer at campen kan inspirere ungdommen til å fortsette med noen av de aktivitetene de deltar på her, og at de slik kan skape en interesse som de tar med seg videre i livet. Det skal ikke mye til for å bidra forteller hun. 

Å skape gode barndomsminnerEngasjerer lokalmiljøet

- Gode minner fra barndommen er viktig for et bedre liv på sikt, sier Rose-Mari

I høstferier og sommerferier er foreldrene ofte på jobb. Noen ungdom har ingen eller få voksenpersoner de kan være med når skolen tar slutt, men i Steigen er de flinke til å tilrettelegge slik at barn og ungdom ikke blir alene. Ifølge Rose-Mari kan skolehverdagen ofte bli hektisk for både voksne og barn, og at det derfor er viktig å skape lyspunkter og gode opplevelser i feriene. 

- En aktivitetscamp er som et veldig godt og langt friminutt med voksne som har tid, lyst og overskudd til å ha det hyggelig sammen med barna, sier Rose-Mari.

Hun forklarer at lokallaget er flinke til å samles, og utnytte at alle har forskjellige kunskap de kan bidra med. Hun sier at det er mange miljøer som engasjerer seg i Steigen og at lokallaget har samlet mange av dem som vil skape gode opplevelser for barna. 

- Folk i Steigen er fantastisk flinke til å være med på aktiviteter og jeg er sikker på at det gagner både unge og voksne i lokalmiljøet, sier Rose-Mari. 

Lokallaget i Steigen jobber nå med en ny samling for ungdom. Nå i desember starter prosjektet GØY. Med allerede 26 påmeldte tror Rose- Mari at det vil bli en suksess. Deltakerne plukkes opp etter skoletid og skysses til det lokale kultursenteret, hvor de spiser middag sammen, deles inn i grupper med ulike aktiviteter og så samles til kveldsmat.

- Ungdommene blir skysset trygt til og fra aktivitetene i den vidstrakte kommunen, slik at alle skal ha muligheten til å delta, forteller Rose-Mari. 

Hun tror ikke at det nødvendigvis er så vanskelig å lage et tilbud for barn flere steder. Ofte handler det om at de voksne som vil hjelpe bruker den kunnskapen de har og blir enige om en aktivitet og samles rundt. Det må ikke nødvendigvis være en flere dager lang ferie-camp, sier Rose-Mari.

 - Alle her i lokallaget gleder seg over å dele sin ferie med barn og ungdom, og de som har egne unger, tar med dem, så lager vi de gode ferieminnene sammen.

Vil du engasjere deg i Voksne for Barn?

Les om medlemsskap

Les om frivillighet