Ikke greit å slå!

Ikke greit å slå!

Besteforeldrene ber våre rådgivere om hjelp til å håndtere fireåringens sinne.

Henvendelse til Voksne for Barn:

Barnebarnet vårt er fire år, skilsmissebarn, godt utviklet og veldig aktiv. Hun er kjærlig og kosete. Samtidig er hun sta, til tider uregjerlig. Hun godtar ikke et "nei", og kan reagere med å slå oss hardt i ansiktet. Heldigvis gjør hun dette kun mot voksne i nær familie, ikke mot andre barn. For en måned siden flyttet hun med moren til stefaren. Så spørsmålet er: Hvordan kan jenta straffes når hun er slem? Og kan stefaren straffe henne i det hele tatt? 

På forhånd takk!

Hilsen bekymrede besteforeldre

 

Har du spørsmål om barn og unge? Kontakt våre rådgivere

 

Svar fra rådgiver:

Hei, og takk for din henvendelse. Det er fint å lese at dere som besteforeldre er opptatt av barnebarnet deres sin situasjon og ønsker råd. Dere beskriver en aktiv og kjærlig jente, som samtidig er sta og til tider uregjerlig. Barnebarnet deres opplever for tiden store forandringer i livet sitt. Det er viktig å gi jenta tid og ro til å venne seg til den nye situasjonen, og hun vil også trenge mye forståelse, omsorg og kjærlighet.  

Når det gjelder spørsmålet om stefar og hvordan han skal forholde seg til uønsket atferd hos jenta, tenker jeg at dette er noe som mor og stefar bør bli enige om.

Med bakgrunn i det du skriver om at 4-åringen flyttet sammen med mor inn til stefar ganske nylig, er her noen tips til det å være bonusforelder som kan være lurt å reflektere over:

- Gi barnet all den tid de trenger for å akseptere det nye forholdet.

- Vær sammen med barnet på en naturlig måte, men la barnet ta initiativ til kontakt den første tiden

- Aksepter regler og rutiner som finnes for barnet fra før – ikke forsøk å innføre for mange nye da dette kan bli forvirrende for barnet. 

Her finner du flere råd til bonusforeldre 

Spørsmålet om hvordan dere voksne skal møte uønsket atferd hos jenta er noe dere som er rundt henne må bli enige om. Snakk med mor/far/stefar om hvordan de ønsker dette skal skje. Som et generelt råd vil jeg si at det er viktig for barn å ha klare og tydelige regler på hva som er greit og ikke greit da dette gir trygghet og forutsigbarhet. For eksempel kan man si til jenta at det er greit å være sint eller lei seg, men ikke greit å slå andre da det er vondt. Her bør man være konsekvent og tydelig på hvilken atferd som er akseptabel og ønsket. Det er i noen tilfeller også hensiktsmessig å overse uønsket atferd og heller fokusere på det positive. For eksempel å rose henne når hun gjør eller sier fine ting. Gi også positiv oppmerksomhet når hun gjør som dere ønsker f.eks takker for noe hun har fått, rydder lekene sine med mer. 

Les også: Hvordan møte sinne

Det kan også være fint for enten dere som besteforeldre eller mor/far å sette seg ned sammen med jenta og snakke om følelser og tanker. Da kan dere hjelpe barnet til å finne alternativer til for eksempel å slå når hun blir uregjerlig. 4-åringen vil da også få støtte til å sette ord på hva Hun tenker og føler.  

Til slutt vil jeg igjen berømme dere for at dere som besteforeldre søker råd om barnebarnet i en slik situasjon. Les også denne artikkelen om besteforeldre som støttespillere, også når foreldrene skilles. Jeg håper noen av rådene kan være til hjelp for dere som besteforeldre, for foreldrene og for stefar.

Vennlig hilsen rådgiver


Her er noen nyttige hjelpemidler som fåes i bokhandelen eller gjennom Voksne for Barns nettbutikk: