Alene hjemme

Alene hjemme

Far er bekymret for sønnen på ti som blir med kamerater hjem, der det ikke er noen voksne som holder oppsyn, noe han får lov til når han er hos mor.

Henvendelse til Voksne for Barn:

Etter skilmsissen bor sønnen vår litt mer hos mor enn hos meg, dette pga mors nærhet til skole og venner. Han er 10 år, og har begynt å gå alene hjem fra skolen når han er hos mor.

Mens jeg fortsatt henter han på SFO, fordi han ikke kan gå hele veien til der jeg bor. Fra i sommer vil det ikke være SFO lenger og jeg har mulighet i å hente han tidligere på skolen og ta han med på jobb i 1-2 timer. Der har han mulighet til sitte, leke og gjøre hjemmelekser. 

Min ekskone har ikke denne muligheten på jobb, og satser på at han er hjemme alene  i flere timer. Hun tillater også gutten til å gå hjem sammen med andre barn, være da hjemme alene uten oppsyn av voksne. Han blir også med hjem til andre kamerater, der det heller ikke er noen voksne som holder oppsyn. Der har de tilgang til nett, og de voksne der har ikke en smule kontroll over hva barna holder på med i disse timene. 

Jeg har sett en slik episode med egne øyne, da jeg fulgte ham til en av sine kamerater en helg. Da var ikke foreldrene hjemme og de skulle være fore gutter sammen alene. Jeg ble der til moren i huset kom hjem. På mitt spørsmål så mente hun at gutta spilte Minecraft, noe de ikke gjorde. Jeg tenker nå bare hva om det skjer noe der! Uvedkommende kan ta seg inn i huset, det kan bli brann, noen kan bli såret i lek ... Guttene husker i hvert fall ikke hvilket nødnummer de skal ringe! Jeg kan forstå at noen velger og ha sine barn hjemme helt alene på ettermiddagen på denne alderen, når det ikke er SFO lenger, kanskje 1 time før de kommer fra jobb. Men jeg har store problemer med forestille meg at mitt barn skal sitte sammen med andre barn i et fremmed hus der jeg ikke engang har tilgang, eller vet hva som finnes der. 

Når han er hos meg viser han redsel for å være alene i et rom i mer enn i en halvtime, særlig når det er mørkt ute. Han søker nærhet til meg. Han har også uoppfordret ringt mor ved en anledning, når han var hos meg, at han ikke ønsker å gå alene hjem fra skolen lenger. Det har resultert i at han går sammen med andre barn og da er det ikke nødvendigvis voksne tilstede.  Mor vet det. Sønnen min snakker selvsagt veldig positivt om sine venner, og jeg ser at det gir han en falsk trygghet, når de er i flokk - de har f.eks. fantasier om hvordan de skal banke opp en innbryter.

Min ekskone synes at dette er helt i orden og krever nå at jeg lar gutten gå hjem til hennes bolig eller til venner. Så skal jeg hente han der, når jeg er ferdig med jobben. Det er en del foreldre som gjør det slik i dette nabolaget. Problemet er at dette skal nå skje i min samværstid, og da er det mitt ansvar om det skulle skje noe, og ikke hennes. 

Hilsen pappa som håper på et råd.

Svar fra rådgiver i Voksne for Barn: 

Hei, takk for henvendelsen din! Det er godt at du er interessert i hva sønnen din gjør i fritiden. Jeg tror ikke det er farlig eller uvanlig at 4.-klassinger går alene hjem fra skolen, ei heller at de går i flokk. Tvert imot vil de kunne passe på hverandre og hjelpe hverandre dersom noen faller og slår seg eller annet skulle skje. Barn trenger å øve seg på å klare seg selv, etter hvert som de blir eldre, hvis vi følger og henter hele tiden vil de aldri klare det.

Det er viktig at vi snakker med barna om hvordan en oppfører seg mot hverandre og hvis det skulle komme noen en ikke kjenner og tilby dem ting eller foreslå at de skal få godteri osv.

Barn må få den kompetansen og da er det bedre å være flere sammen. Det er viktig å vite hvordan en skal reagere ovenfor fremmede. Jeg tror jeg vil foreslå for deg å snakke med mor og at dere lager noen avtaler for hvordan det skal være fra høsten. 

Jeg tror sønnen din fort vil gå lei hvis han skal være med deg på jobb i to timer hver dag, fremfor å være sammen med venner.

Venner er viktige i den alderen og de blir viktigere og viktigere jo eldre barna blir. Jeg er enig med deg i at barna bør ha regler og rammer for hva de får lov til, men det er og viktig at vi forteller dem og forklarer dem hva de kan og ikke kan i forbindelse med internett. Der går det an å sjekke loggen for å se hvilke sider de har vært inne på blant annet. Internett klarer vi ikke å beskytte dem imot.  

Det er også viktig at foreldrene til barna som er venner snakker sammen, og blir enige om innetider, hva barna får lov til osv, og det er ofte lurt å ha samme regler hos mamma og pappa når foreldre er skilt blant annet.

Du kan lese mer om hva andre skilsmissebarn sier om hva som er bra og viktig når man har to hjem: "Kjære mamma og pappa" er et hefte som Voksne for Barn har utgitt etter å ha snakket med barn og unge om nettopp disse problemstillingene. 

Barna selv forteller her hva de mener, og det er viktig informasjon til oss voksne - de sier veldig mye klokt. Det er flott at du som pappa bryr deg om og ønsker å ha en oversikt over hva sønnen din holder på med og hvem han er sammen med, det er viktig at foreldrene kjenner hverandre og kan snakke om regler ute- og innetider med videre, da får en en større oversikt over barnas nettverk.

Lykke til!

Har du spørsmål om barn eller unge? Kontakt våre rådgivere.